VVIP DENAI CINTA

06 September 2011

'Mat Indera Murid Bapa Timbalan Perdana Menteri'

Di sebalik serangan bertubi-tubi terhadap Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu dalam isu Muhammad Indera, lelaki itu didakwa pernah menjadi anak murid kepada bapa Tan Sri Muhyiddin Yassin. Malah, kata Ketua Pemuda PAS Johor Suhaizan Kaiat, pemimpin Kesatuan Melayu Muda (KMM) itu didakwa hampir menikah dengan kakak timbalan perdana menteri.

"Mat Indera mahu berkahwin dengan kakak TPM Muhyuddin Yassin tapi tidak dipersetujui oleh bapa Mat Indera," kata Suhaizan selepas menziarahi adik Muhammad - Johan Shah semalam. Menurut Suhaizan, Mohamad dan Pesuruhjaya PAS Johor Datuk Dr Mahfodz Mohamed turut serta dalam pertemuan itu.

Menulis di laman Facebook, Suhaizan berkata, Mat Indera pernah menegaskan bahawa beliau bukan komunis dalam pertemuan terakhir dengan Johan di Penjara Air Molek, Johor Bahru. "(Sebaliknya) British (yang) tuduh Mat Indera Komunis," tulisnya yang diberi tanggungjawab berdebat dengan Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin dalam isu sejarah itu.

Dibuang daerah, diseksa British


Justeru, Suhaizan menyifatkan tiada pembelaan terhadap kematian Muhammad Indera sebelum ini disebabkan "orang takut dengan British". Suhaizan turut menyenaraikan beberapa fakta yang kurang diketahui tentang Mat Indera, antaranya :
  • Mat Indera anak kedua daripada lapan adik beradik. Ibunya meninggal ketika Johan (bongsu) berusia dua tahun.
  • Johan, bapa Mat Indera, ibu tiri dan neneknya diseksa British dan dibuang daerah ke Singapura selama 5 tahun daripada tahun 1950 hingga 1954.
  • British tawar $25,000 sebelum Peristiwa Bukit Kepong untuk tangkap Mat Indera. Selepas peristiwa itu, tawaran dinaikkan kepada $75,000.
  • Mat Indera datang ke Bukit Kepong di saat akhir peristiwa tersebut dan tidak terlibat dalam serangan tersebut.
  • Mat Indera pernah menyelamatkan anggota polis pada masa itu Yusof Rono.
  • Mat Indera dilantik oleh kerajaan Johor sebagai guru agama. Beliau diberikan baju dan songkok rasmi. Beliau pernah belajar dengan ulama dikenali senagai Tuan Guru Fadil.
  • Beliau digantung di Kampung Jambu Air, Taiping pada tahun 1953 dan kuburnya diasingkan daripada kubur utama.
  • Mat Indera tidak pernah berkahwin.
Sumber : Malaysiakini

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

cait...org berblog nak berblog jugak....tapi main copy and paste jer....pooodahhhhh....baik jual taik kambing lagi bagus....

nk tgk kemaluan mat sabu tak...?

nah http://screwkuat69.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

http://www.youtube.com/watch?v=ItcuiUCw4qY&feature=player_embedded


kau ni buta ke pekak?

AL-ISAFI berkata...

Buat apa nak sokong KOMUNIS...AL hafiz kalau tak dapat hidayah, tetap komunis...Ustaz pun banyak gitu...PAS pun dah bertambah jauh sesatnya sebab tak lagi di control Ulama...Ustaz PAS jadi penDalil kpd westernis seperti suhaizan kayat dan mat sabu penipu tu....kesian ustaz PAS...kalau komunis OK, minta Mat Sabu masuk DAP tengok....ada ke melayu nak pangkah dia...pangkah kaki sampai patah adelah...

Related Posts with Thumbnails