VVIP DENAI CINTA

04 April 2010

BUDAK KURANG AJAR : RAFIQIN DARWISY YANG MENULIS PERKATAAN BIADAB DI LAMAN FACEBOOK ALLAHYARHAM DIN BERAMBOI

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

Astaghfirullah... 'AL-FUCK', kat mana budak ni belajar, bagaimana pergaulannya, didikan keluarganya... Sehinggakan berani mengeluarkan kenyataan yang menyentuh sensitiviti agama. Siapa yang silap?
  • ADAKAH IA KESILAPAN SISTEM PENDIDIKAN KINI YANG KURANG BERKESAN MENTARBIAH PELAJAR SETERUSNYA GAGAL MELAHIRKAN MODAL INSAN YANG TERPUJI?
  • ADAKAH IA KESILAPAN IBU-BAPA YANG MENDIDIK?
  • ADAKAH SILAP PERSEKITARAN DAN MASYARAKATNYA?
  • ADAKAH SILAP DARI PENGARUH RAKAN-RAKAN?
  • ATAU ADAKAH IA KESILAPAN BUDAK INI SENDIRI YANG MEMILIH 'JALAN HITAM' DALAM HIDUPNYA...


Apakah ini gambarannya anak-anak remaja zaman sekarang? Mungkin ada hikmah tersembunyi mengapa Allah swt 'memunculkan' insan bernama Rafiqin Darwisy ini. Mungkin inilah masanya untuk kita sama-sama sejenak bermuhasabah diri, apa silapnya kita, apa silapnya sistem pembelajaran, sistem masyarakat, sistem undang-undang dan yang lebih utamanya apakah kesilapan ini berpunca dari pemerintah yang tidak mengutamakan pembangunan ROHANIAH dalam pemerintahannya.

Jangan menyalahkan dan hanya menuding jari kepada ibubapa mahupun guru-guru. Ibubapa zaman sekarang ramai yang ketinggalan dalam bidang IT berbanding anak-anak mereka. Bahkan mungkin ibubapa Rafiqin Darwisy inipun tidak mengenali apa itu Facebook, blog, twitter dan perkara berkaitan dunia komputer dan internet.
Bersama kita bermuhasabah diri. Pemerintah, inilah masanya untuk kalian melihat permasalahan anak-anak muda Melayu terutamanya yang beragama Islam, yang kebanyakannya bagai hilang jati diri. Bukan hanya hilang jati diri bangsa, bahkan lebih teruk lagi apabila hilang nilai-nilai ISLAM dalam diri.

KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

Mengapa budak-budak sekarang kurang ajar? Mengapa masih ada yang bodoh kayu, menggunakan Facebook untuk menghamburkan kata-kata yang menyakitkan hati? Malah lebih biadab lagi apabila turut mengeluarkan kenyataan yang tidak manis kepada seseorang yang telah pergi meninggalkan kita?
Kita baru sahaja kehilangan seorang seniman yang tiada galang-gantinya. Namun ada juga rupanya insan yang tidak berakal memberikan komen biadab di laman FB arwah...


KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS


KLIK GAMBAR UNTUK IMEJ LEBIH JELAS

.........................................
KLIK DI SINI : RAFIQIN DARWISY




Alamat akaun myspace mamat ni :

http://www.myspace.com/www.rafiqin_dragon

73 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

It's not 'kenyataan bodoh' !!!

saRafaDzil + . + berkata...

iskk. apsal dak ne taksuke sgt kat arwah. dose taw. if kte xsuke skalipun. dy dah xde. alfatihah tuk arwah.

Tanpa Nama berkata...

fuck ape bdak ni...kalo aku jpe mmg aku pukol bdak ni!!!

Tanpa Nama berkata...

SILAP! BUDAK NI SILAP BESAR! KITA COPY PASTE BLOG NI KAT ORANG RAMAI! KASI GEGAR.. AKU CONTACT BUDAK AKU CARI BUDAK NI! TGK SAMA KE TAK APA YG DIA CAKAP NGAN PERANGAI DIA! sial punya budak! cakap main lepas jer!

///

Tanpa Nama berkata...

dak NE jenis xBLaJO , dak BODo..
dea ingt dea XKAN mati Kot,..
giler stupid , daMN sHIT R budak NE~~

Tanpa Nama berkata...

dlm fb, dia dah kena block kan?? nape myspace dia on lg...sesiapa de myspace kasi block gak ah dak ni...dia cuba minta tlg kengkwn myspace dia yg dia kena kutuk dlm fb...sendri cari silap...bdh nye budak...

enjelinajolipit berkata...

bodoh punya budak. mcm tak penah beljar adab!

B U N G A berkata...

apa saja pandangan this young boy pada arwah itu adalah hak dia.
silap dia ialah apabila dia mengutuk arwah, in public lebih2 lagi.
plus mengaku diri adalah malaikat.

memang salah besar, tak di nafikan.

but then, kita yang lebih matang, lebih waras tak sepatutnya mengutuk, mengata, mencarut2.

apa yang sepatutnya ialah, berdoalah semoga dia menyesal dgn apa yang di katakan.
and minta maaf pada keluarga arwah.


people learns from their mistakes.

Tanpa Nama berkata...

www.rafiqin_dragon konon,...bapak ko dragon... kang kena kutip kang ko ni budak..ish3...

Ee berkata...

jangan sampai aku jumpa suda~~
///

wawa the beayR berkata...

SILAP !!! SILAP BESR WEH APE KAU BWAT NI BUDAK ... SEDAR LAH WEH .. KAU TUH KECIK AGI .. HBISLAH KAU PASNI .. MMG LAH RAMAI GILE CRIK KAU ...

padgie. berkata...

benci gila budak ni.

ilieatiqah berkata...

dak nih mmg xbetul...
tapi kan,
cuba korang fikir logik,
takkan dak nih nak membenci arwah tanpa sebabkan....
mesti something pernah terjadi kat dak nih, maybe something personal,
maybe something yang mberi impak yang besar dalam hidup dye,
n tuh yg mbuatkan dak nih tak dapat mlupakan sikap arwah yg suka blawak.....
well,
hal nih membawa kita kepada banyak hal yang MUNGKIN pernah berlaku n juz dak nih jek yang rasa.....

dak nih umur belasan tahun kan??
lelaki lak tuh....
bukan ker dak lelaki yang berumur dalam lingkungan dak nih,
memang kuat mberontak....
rasa cam dia jek yang betol...
well, nih pe yg aku rasa r...
aku tak harap korg de pandangan yg sama cam aku.....

papepon,
aku mmng xbstuju ngan sikap dye yg memaki hamun tuh,,,,,
sgt3 kurang ajr....

Tanpa Nama berkata...

hahahaa bodo pya bdak kecik...
kali ni mmg 1MLYSIA bgabung kutuk ko;)

Tanpa Nama berkata...

sial punya budak! dah boleh bunuh da budak ni!! jumpe bdk ni x yah byk citer!


///

nabil/// berkata...

we ape punye sial la ko///ko nak top ke barua???sdar la cikit awk tu budak lg,kang ade yg kene bngkus kang///owng tu da mninggal ko nak buat taik???mmg bangsat kau ni///tggu ye///

pintu berkata...

alamak takyah sampai nak cenggini, ///. rilek sudah. takyah balas. Allah tu Maha Esa. dia boleh balas kejap je kat budak tu. kita doakan pun cukup. takyah nak pukul2 lah apa lah. kita kan orang Islam. kita percaya bahawa Tuhan tu Maha Esa dan Maha Adil. tah2 besok budak tu tak sempat nak bertaubat dah mampus ke apa ke kan. so, takyah lah nak tak puas hati ke kutuk2 ke, kalau macam tu korang pun sama je mcm budak tu. keep it cool yaw.

Tanpa Nama berkata...

mak dgn bpak budak ni sama la tu tak pndai didik anak. klau btul kna dgn didikan dier, cmfirm ok. tp ni da lebih, jauh mnyimpangg. MURTAD! mmg aku jmp aku bntai trus takde dua tiga kali pk de. budak hingusan. MUNAFIQ punya budak.

Tanpa Nama berkata...

budak ni akidah dh sesat..mmg seyes xtau agama..geram pn ad tgk dier..tp kecian pun ad..psl dier ni jenis duniawi jek..xde rohani..semoga dier cpt sedar..semoga Allah bg dier hidayah..nk kata xde didikan agama..sekolah ad kot belajar agama cket..cukup lah utk jdkan alas hidup..

Tanpa Nama berkata...

korang semua x perasan ke sesuatu yg ttg bdk ni?
kenape die nk approve smue org yg add die pdahal die dh tau smue org tu akn kutok@caci die??
dr pckapan die pon jelas nmpak,bdk f3 xkn ckp camtu..
cube korg fikir?
ak takot nnt ade org yg x bsalah
t'aniaya..

Tanpa Nama berkata...

aku rase btul gak..
bdk ni cm plik je..
asal dy aprove je sume??
btw..
kite yg da mtg ni jgn la nk kutuk2..
mmg salah dy obvious..
tp sme je korg ngn dy klu korg pon maki hamun gak..
sabar..
allah tu maha adil..

Lelaki Ini berkata...

salam ///

subhanallah..manusia tapi berhati syaitan..sedangkan haiwan pun berperasaan..

semoga Allah membuka hati budak ni ke jalan yang terang..

CLouDMeD berkata...

woi budak LAHANAT...
tade akal ke memang ta diberi akal hah?...
otak BINATANG...
aku jumpe ko siap la BAHALOL...
///...

Tanpa Nama berkata...

emm.. yg plg teruk pasal al-****.. xleh di terima. kite umat islam doa je ke??

Tanpa Nama berkata...

org kadazan kate kn duk dlm utan...tu bhasa pun mcm org utan

miss jana chibi berkata...

ya Allah..ape la salah arwah sampai die kutuk2 arwah yg dh meninggal tu...mmg truk punye perangai...mcm xde didikan agama je...haishh~

cathenclox berkata...

rafiqin, saya rasa awak patot bertobat dengan statement "malaikat" tu..
jgn terpesong akidah disebabkan jiwa memberontak.
jika arwah skali pun ada menyebabkan awak menjadi manusia xberguna,adalah tidak wajar dikutuk,dihinanya arwah.
jika xpuas ati,xperlu komen kat public. makan diri. cukup lah sekadar ckp2 kosong kat kedai mamak.
kerana nila setitik,abis susu sebelanga.
wslm.

dayangredzuan berkata...

manusia yang kompem dilaknat Allah...
mengaku diri seorang malaikat...
insaf la sebelum terlambat

LyDia DeLia berkata...

budak tak mimpi malam lagi gitu leeee..hahahaha!ckp tak pikir dulu..mak pak tak ajar kot..

Tanpa Nama berkata...

Bukti-bukti tu dah cukup untuk dibuat laporan kepada pihak polis dan jugak pihak jabatan agama.

biar undang-undang yg selesaikan. bagi dia rasa tangan kne gari skali. Nk sangat popular, nnt ada la reporter yg bagi dia popular dengan mak bapak dia skali.

Nak pukul pon x berbaloi. budak lagi. karang xpasal2 kita plak yg berahi kat hotel besi.

umor baru belasan tahun. akal x panjang. cakap ikut emosi. kelas agama selalu ponteng. berkawan dgn kawan2 yg otak senteng. mungkin mak bapak x ambik kisah hal2 agama dia.

Aku sarankan buat je laporan polis. kes camni sama la dgn kes Aduka Taruna dulu. cuma taraf individu mangsa nya je yg berbeza.

ayuyu berkata...

bila da kena mcm ny, parents yg disalahkan. ksian kat parents ko. sdg kan, parents bg didikan yg smpurna, bila da bsar memalukan parents.

Tanpa Nama berkata...

ape masalah bdk ni sbenar ya?nk mmpos ka..kg aku p cari smpi ke umh kg..bangsa jnis ni bkn bleh bg muka..kasi ajaq sikit biar dia knai dunia..umor baru setaun jagung..R.O.S.A.K³ bdk² lani..

Tanpa Nama berkata...

Budak ni mmg kuang ajar. Tapi aku rasa ni masalah kita. Orang buat salah terus maki hamun. Mungkin kita boleh bagi nasihat ke, kaunseling ke. Kalau nak bertekak denagn budak budak yang sengalnya kita. Budak ni pun mungkin bebal lagi... Masa kecik aku pun dulu bodoh gak... Jadi jom cari budak ni, tangkap, pastu ajar dia agama Islam... Bukan tuduh dia buta agama sebab banyak mana sangat le dia tau...

Tanpa Nama berkata...

budak ni mmg sial la...skrg da tukar name siter plak kat myspace...kasi block je ape2 yg die gune...kuang ajo punya budak...jumpa budak ni mmg aku hentak jugak budak ni...malangnya mak bapak budak ni dpt ank mcam dia...

rafiqkie berkata...

i have no idea with this person...who is he anyone? that bozo saying a meanless thing...for me the education system & family value in malaysia became too dangerous for living...i bet his & her parent never been in PTA(PIBG) for meeting orr...after all i bet he never get any friend..to shame to you if i be a minister in cabinet this person the main target to me....be good citizen, be good malaysia...dont be stupid malaysian ok!

rafiqkie
rover scouting

Tanpa Nama berkata...

sesape jmpe dak ni kontek aku gak.. tringin gak aku nk trajang pale dia.. syok oo, da lame x pukol org.. xpe kn blasah org utk mngajar, sbb da biadap n degil sgt.. kepala dai keras, kite rmai2 kasik sepak pale dia bg LEMBIK.. hahaa~~

Tanpa Nama berkata...

korang kutuk2 pn xguna gak.bdk 2 gak dpt pahala free.papepn kita doakn moga2 roh din beramboi dicucuri rahmat dan bdk 2 cpt2 insaf.sedangkn nabi maafkn umat inikan plak kita yg biasa2 ni.kita sama2 islam n melayu pn nk gaduh ke?pkir skit la kwn.cina dgn india dok gelak2 kita berpecah belah.inilah kelemahan org melayu kutuk sama2 bngsa.yg bdk2 3line plak xpyh nk tunjuk2.jgn buka rhsia kt org.rhsia biar kita simpan.sory klu aku terkasar bahasa.mntk maaf bnyk2.

Tanpa Nama berkata...

apahal la dak nih...
bkn x leh bg pandangan
tp berpada2 la dik oiiii.....
dah tu siap melawan, n suke lak org ugut die...
yg x leh tahan tu leh lak ngaku diri malaikat... ni mmg kene cuci sikit otak die

Tanpa Nama berkata...

perkataan2 yg paling layak untuk budak nih adalah ---> KURANG AJAR! XDE OTAK!! BIADAP!! tatao la bape byk tobat ko buat br Allah n kuarga arwah dpt maafkn..klu ak slh slh srg ahli kuarga die...'tiada maaf bgmu'... dosa for all this thing je da menimbun2 tu xcmpur lg dosa2 laen y ko buat...nau'zubillah...

Wahyu berkata...

Aku pun tak suka Din Beramboi, memang aku tak suka dia... Tapi budak DARWIN ni lagi teruk dari aku... kutuk kematian dia, mengaku malaikat, dan menghina Al-Fatihah... Benda ni salah dari segala sudut pandangan. Kenapa dia PILIH jadi macam ni? Kita masyarakat tak boleh lagi ambil sikap 'jaga tepi kain kita sendiri', dah tiba masanya kita semua berganding bahu mendidik dan menegur golongan muda macam DARWIN ni, macam kita tegur dan didik anak2 kita sendiri...

Sunah Mohammad berkata...

sekarang...sedarkah siapa mengutuk siapa? masing2 sudah mula mengutuk antara satu sama lain...syaitan dan iblis sudah bergelak ketawa sejak dari awal apabila umat Islam saling menghancurkan antara satu sama lain..

sama2 kita muhasabah diri...

Diyana berkata...

That guy deserves an award for the Cheapest Tactic to Gain Attention.

I don't really know who Din Beramboi is, all I know that he was a DJ in Era and a comedian but I do have some friends who either like him or don't like him. Nevertheless, I can't help feeling sad for his death.

I respect his right to freedom of expression but he has gone too far with the insults.

Tanpa Nama berkata...

jgn libatkan mak bapak dy,x bg didikan agama ckupla,mcm2.anak bini nabi nuh x beriman dgn Allah,mknanya nabi nuh x didik diorg dgn sempurna ke?
fikir2 kan lah.

nationalistpunk berkata...

ni semua salah jenis2 org yg suka propa etc 'azwan ali, geng2 menggedik,terjah,melodi, bitching,pondan' sedangkan itu semua bukan budaya kita.kalau boleh haramkan benda ni,haramkan la,daripada duk haramkan itu ini.haramkan budaya mcm ni.

Tanpa Nama berkata...

bkn slh ibu yg mengandung... tp, nak slh kan dorg pun blh jg dlm hal ni. x pantau kegiatan anak2 dorg mencarut di internet semua. hmmm... inilah hasilnya klu x melentur buluh dr rebung...
nilai keagamaan entah ke mana2...
dipermain2kan serta dipersenda2kan...

bila di bg nasihat, makin menjadi2 pulak perangai... dimaki-hamun, kesian pulak tgk...

apapun, biarlah bdk ni diambil tindakkan yg sewajarnya... sekurang2nya dia mengambil iktibar drpd apa yg dia dh lakukan... klu x, bkn setakat rafiqin darwisy ni saja, mungkin lg ramai adik2 kt luar sana 2 yg terikut2...
skrg ni, bdk sekecil 7-8 thn pun dh pandai berfacebook...

bdk2, x fkir apa2 selain nak berseronok, mudah terikut2...

klu sy jmpa bdk ni, sy nk ajar cukup2... dera scra psikologi... mudah2an, InsyaAllah, sy hrp berjaya lah.. haha...

selamburb berkata...

kasi tambat kat pokok kerengga jer..biar dia rasa keinsafannya..

Tanpa Nama berkata...

haih..dh kuat sgt ke ko ngn bpk ko tu hai budak..apsal?bapak ko sape nk mkn2 org?bos?gun?meh cni ak skolahkn blk bpk ko tu blk.umur bru staon jagung..dh nk mcm2.bodo btol lah bdk zmn skrg ni..

Tanpa Nama berkata...

salam , yang myspace tue . itu bukan gambar dia , dia curi gambar org lain .

Tanpa Nama berkata...

xpayah balas dengan kata-kata kesat lah. maknanya kamu pun 2 kali 5 saja dgn budak 2. so, kawan-kawan, cukuplah kita membalas dgn doa agar dia berubah dan dgn kata2 hikmah dari Tuhan. segala perbuatan dia akan dapat balasan dari Tuhan juga. siapa kita mau hukum dia? Tuhan itu kan adil.. serahkan segalanya kepada Dia. kerana Dia tahu apa yg harus dilakukan. memaki hamun budak 2 sekadar menambah dosa kamu.. peace n no war.

nur islam berkata...

-salam
ya Allah
sampai camtuh sekali kutukan dan hinaan yg rafiqin lemparkn.

dik, awak sedar tak ape yg dah awak lakukan ni?
kalau betul pun awak tak suke seseorang tuh,
awak same sekali tiada hak utk menghina, mencaci, mengutuk org tuh.
andai awak seorang muslim,
dimana letaknya iman awak ni?
andai juga awak bukan seorang muslim,
awak juga tiada hak utk berkata demikian.
saya pasti,
dalam ape jua agama sekalipun,
kita diajar agar saling menghormati agama lain.

tugas arwah sebagai seorang pelawak, penghibur.
arwah berlawak, berhibur dengan carenya yg tersendiri.
ape yg awak lihat, baca , dengar.
itu smua sebahagian dari tugas dan tanggungjawab arwah.

saya tahu dan saya faham,
kelakuan, perbuatan, sikap arwah
kadang kala,
tidak sedap dipandang, didengar, dilihat.
tapi,
kite manusia, dik.
tak semua manusia tu, sempurna.
arwah dah laksanakan tugas² nye,
arwah juga tidak pernah minta kita semua terima ape yg dah arwah lakukan.

rafiqin,
pernah tak awak fikir tindakan, risiko atas perbuatan awak ni?
sebagai manusia,
tiadakah belas kasihan dalam diri awak?
bagaimana kalau ahli keluarga arwah,
terbaca hasil tulisan awak ini?
tidakkan itu akan menambahkan lagi kesedihan, tekanan mereka.

rafiqin,
cuba awak lihat.
andai awak salah seorang anak kepada arwah,
arwah itu adalah bapa kepada awak.
dan awak terbaca mengenai tulisan ini,
apakah perasaan awak?
tindakan awak?
pastinya,
ape yg awak rase, alami itu.
turut akan dirasai oleh anak² arwah sekarang,

orang tua² pernah berkata.
terlajak perahu boleh berundur,
terlajak kata, binasalah badan.

rafiqin,
saya nasihatkan awak insafi perbuatan awak ini.
perbetulkan kesilapan ini.
mohon maaf secara terbuka,
atau awak sendiri datang menemui keluarga arwah,
mohon maaf atas sikap awak ini.
saya paham,
apabila kita dalam keadaan terlalu marah,
kita tidak sedar perbuatan kita ini.
tapi,

rafiqin,
masih belum terlambat utk awak berubah.
fikirkan tentang mase hadapan awak.
andai awak berterusan begini,
pelbagai perkara boleh berlaku.
tindakan undang² mungkin boleh dikenakan terhadap awak.
jadi,
sebelum semua itu berlaku,
awak fikirkan jalan penyelesaian.
minta pendapat, pandangan daripada mereka yg lebih arif.

moga²awak, rafiqin darwisy.
tidak mengulangi lagi kesilapan ini.
jika, semasa hayat arwah.
arwah pernah melakukan perkara yg menguriskan hati awak,
awak maafkn arwah.
awak redakan pemergiaan arwah.
awak aggaplah,
kesilpan, kesalahan itu.
sebahagian daripada perjalanan kehidupan.

-wasalam.

Tanpa Nama berkata...

Budak ni apasal mulut macam puki...ni la klo bapak da silap diidik anak...sial nyer Rafiqin...insafla...DB dah pown menghadap ilahi...ko yng sedang idop tu teruskan jew la keidupan tuhh... jgn nak bnyk citer lak Rafiqin CB nih..

Moga2 ROH DIN BERAMBOI DI CUCURI RAHMAT...peace no war(^_^)

Tanpa Nama berkata...

akaun youtube nya..
minat korea plak..

http://www.youtube.com/MegaVideoUpload

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum

saudara saudari seIslamku,
(buat yang berkenaan),sekalipun budak ni berbuat salah kerna keceluparan mulutnya,kenapa perlu anda mengutuknya,tidakkah anda sedar anda 'hampir2' menjadi sepertinya,sekalipun anda tidak mengutuk arwah.
kita membenci khilafnya, namun
jangan benci kepadanya,
sama-samalah kita mengajaknya ke jalan yang benar.
dia masih lagi saudara kita.

HATE THE SINS, NOT THE SINNERS.

ya,saudaraku, kamu benci perbuatannya,aku mengarti,aku juga benci perbuatannya,
mungkin kerana itu kamu mengutuknya,membencinya.
fikirlah,kerana apakah kamu membencinya? kerana perbuatannya, bukan?
ya, kamu benci perbuatannya,
tetapi,dengarlah,janganlah kamu membencinya.
dia juga manusia,sama seperti kita,tugas kita pokoknya adalah memakmurkan bumi ini.
kita perlu membantunya memikul tugas itu,mencacinya tidak akan membantunya,bukan?
ya,anda boleh membantah,tetapi bukan dengan mengeluarkan kata2 kasar.
bawalah dia ke jalan yang diredhai.

saudaraku,
apabila kamu melihat orang melakukan dosa, lihatlah diri kamu,apakah kamu tidak melakukan dosa?
jaganlah kamu benci padanya, bencilah pada perbuatannya.
samalah seperti apabila kita melakukan sesuatu dosa,janganlah kita benci diri kita,
bencilah dosa itu.
apabila kita benci dosa itu, nescaya kita akan cuba menjauhinya.

saudaraku,
rafiqin, Allah sentiasa membuka pintu hidayah-Nya buat hamba yang bertaubat.
kamu masih muda, tetapi itu tidak bermaksud hayatmu panjang,
insafilah,
kamu bilang kamu terasa dengan arwah kerana mulutnya,
tidakkah kamu fikir ucapanmu telah membuatkan orang lain terasa.
munkin kamu tidak sadar,
dan ketahuilah, kami saudara-saudaramu,cuba menyadarkan kamu,
kerana itulah tugasnya sebagai saudara sesama Islam,
apapun alasan kamu,
kamu itu makhluk Allah,
pelajarilah agamamu,
moga kamu tahu tugas kamu sebagai makhluk-Nya...
aku saudaramu
sentiasa mendoakan agar hidayah Allah bersama kamu...


saudaraku,
sekiranya tulisanku ini menyinggung mana2 pihak, maka aku pinta maaf, aku manusia yang tidak terlepas dari khilaf,aku sekadar memperingati kamu, sebagaimana kamu saling memperingati satu sama lain.

moga Allah memberkati kita.

Lestari berkata...

Salam,

kita memang rase agak terkilan dengan perbuatan Adik Rafiqin Darwisy ni. Tetapi korang semua tahu jiwa budak2 and facebook mmg tempat org cari populariti. tapi care die jer salah sbb menhina org yag telah tiada. tapi ape kate kite serahkan benda ni kepada yang bertanggungjawab, sebab die ni pelajar. 14 thn baru. mungkin bnyak factor2 yg mendorong die jadi kurang berakhlak. skrg die da jadi public figure. ape kate kite sebagai public jgn terlalu obses dengan bende2 macam ni. sebb aku pun agak kesian ah gan die. budak hingusan pun. buat repot sudah. mase mule2 bc tntg die sape yg tak mara tp lamer2 kesian plak. uhu.

Tanpa Nama berkata...

budak nie memang kurang d ajar..
cetek akal.!!!penat2 mak kau mengandungkan kau 9 bln.. kalau mak kau tahu perangai anak dia mcm babi mesti dari kecik2 dah d bunuh!!!sebab taknak tanggung dosa anak mcm kau nie..!!!fuck u lah wey!!!

shapoji berkata...

aku nyer komen kat blog aku...
http://shapoji.blogspot.com/2010/04/rafiqin-darwisyinsaflah.html

Tanpa Nama berkata...

budak bangang ni memang patut kene sembelih hidup2 je...kata2 dia tu nampak sgt sesat! mengaku malaikat la apa la...kuang ajar..memang xpenah aku jumpe org sekurang ajar mcm ni! aku rs kalo zaman nabi dulu, memang dh kene rejam dia ni hidup2! perhhh...geram je aku nk belasah sampai mampus bdk ni! kalo dia mati nnti entah macam mn r rupe mayat!

Tanpa Nama berkata...

come on people.. mmg la kite nmpk die ni mcm kurang aja.. but try look it dlm positif way ckit. ade pengajaran. now dat we know ape yg kite wat xsemestinye owg laen suke. mane la tau ade lwk yg arwah wat sakitkan ati die @ ade kaitan dgn die. who know? so take it as iktibar. n do notice makhluk ni maseh BUDAK. if adek korang umo 14 taun kate korang bodoh xkan nk blasah die kowt. n satu g, ingat, dunia dh t'balik. korang jgn tgk dkt bdk ni jew, nih, remaja2 yg laen. ade yg g teruk. die nih budak lagi, nanti tau la parent die asuh. n ingat, kite idup ni tuk Islam, Allah n Rasul. bkn tuk owg laen. korang gaduh2 maki2 psl arwah, die pun dpt saham dosa gak. +matlamat korang bkn ke arah Islam, juz nk backup arwah. al fuck n malaikat 2 lgi penting. lagi baek korang sedekah Al-Fatihah kat die.. n 1 lgi ingat, ni mungkin blsn Allah. artis ni korang tau la keje die camne. and 4 all people here, jgn tgk bdk ni jew, munasabah diri gak. not evrybdy perfect. Saidina Omar pun dlu kutuk2 Islam gak, but now tgk sape die skrng? sahabat nabi, kalifah n penghuni syurga.

Tanpa Nama berkata...

Tp kat photo shot atas tu ckp budak senget ni bukan Muslim la korang... so even if korang nasihat kan dia dari segi islamic, tak bagi effect kat dier pun...hmm..aku rase yg patut kita buat ialah ignorkan dier je, jgn dilayan and jgn galakkan dier..just an opinion nway..

Tanpa Nama berkata...

kpd suma.. sy tlh mengikuti perkembangan cerita psl bdk sejak awal.. tp kenapa tiada tindakan yg diambil.. mana peginye bdn2 agama @ pertubuhan2 agama.. tiada apa tindakan yg diambil.. setakat maki hamun n kata2 kesat x dpt nak settle kan masalah.. nmpk sgt bdk ni hanya mempermainkan kita.. klu rasa nak report trus pi buat report.. klu rasa nak belasah trus je cari.. klu kita biarkan benda mcm ni berlaku nnt org bkn islam akn senang2 menghina agama kita.. sbb org islam sendiri pun blh mengutuk agama dia.. aku minta maaf bkn nak provoke tp nak cadangkan saje.. assalamuallaikum w.b.t

Tanpa Nama berkata...

Budak memang nak cari pasal nie... nasib jauh kat kuantan nun...
Kalo dekat umah aku, memang nak kena budak nie...
Orang2 KUANTAN, apa lagi.. pegi la carik sampai dapat.. nama sekolah dah tau dah...

Tanpa Nama berkata...

budak ni mmg xde moral lgsg
arwah dah meninggal.lgpun sblm dia mnggal dia dah minta maaf kalo dia ade wat salah kat sume org
mmg nak marah budak ni tp xde efek pn sbb budak ni ckp mcm2.siap da simpang dari agame lg
al-fatihah utk allahyarham

Lestari berkata...

sudah2 lah weh. aku rase kalu arwah hidup lagik sekalipun pasti die pun maafkan budak nih. sudahlah. kalu betul2 die dibunuh, membunuh diri ker. korang tak rase bsalah ke nnt?

Tanpa Nama berkata...

ala..
budak cmne xpatut hidup!!!
sula je die ni smpai mampos!!
bru taw cuak skang neh...
sblom tulis 2 bkn reti2 nk fikir dluw..
psiko!!!
ku rsa bdk neh ada mslah mental neh!!!
kt kolah msty "bdk bajet bagos + hot"
g mampos ah bdk!!
but yang aku xphmnye neh..
dia neh islam or not??
klu islam wt ah cara islam!!
but neh wt cra mngalahkan kafir!!
adaka patut dia bole menghina islam sebiji2 cm2??
xdak otak ka??
psiko btol!!
wt malu ibu bapa jew..
bodoh btol!!!
dia tlah menghina islam + arwah!!
so tindakan harus diambil!!
klu tindakan stil xdiambil aku xtaw la..
xkan la kta nk prthankan bdk yg tlah menghina islam neh???
bdk neh ptot dibuang skolah & dicampakkan di Henry Gurney jew..
bentuk blk sahsiah wpon dh jauh trpsong!!
klu ssah2 sgt sula je smpai mati..

fik berkata...

biarlah dia budak-budak lagi....

Tanpa Nama berkata...

aku dah cam muka anjing nie...
tunggu la ko budak...
bdak ni pon da goyang da..
mmmm....
kalo ko rase ko idop kt dunia skali je..ko boley truskan..
kalo ko rase lepas ko mati nt..ko ade kehidupan kt syurga/neraka..bertaubatla...malaysiake pahang ke kecik jer..nk jumpe tepi jln tu sng2 je..budak aku satu malaya ade..jgn smpai ko melutut dpn aku nt..ade aku pedulik da mase tu..

Tanpa Nama berkata...

salam

saudara saudari janganlah kerana kita melihat satu kejahilan yang kritikal. kita semua hilang pertimbangan. memang benar tidak siapa pun sukakan sesuatu perkara yang bertentangan dengan kebaikan. tetapi kita mencela dan tanpa disedari tindakan, perkataan kita menjadi seperti apa yang kita celakan itu.

sekadar memberikan pandangan . . .
saya tidak melindungi mana mana pihak salah tetap salah dan yang benar tetap benar.

kita semua telah dibekalkan dengan didikan, pelajaran dan boleh membuat pertimbangan yang betul, benar dan dengan hikmah kebijaksanan.

kerana satu angkara janganlah pula kita hilang 'pakaian'hikmah kebijaksanan itu.

Allah lebih mengetahui..

Blog Juga berkata...

lepas ni bila budak tu mati, sesetengah orang-orang yang benci dan suka mengutuk orang akan lakukan perkara yang sam seperti dia lakukan kepada orang lain yang mati, kemudian orang lain yang lain pula akan kutuk orang-orang yang kutuk budak tu….. dan seterusnya hingga kiamat. begitulah ia bermula semenjak suatu masa dahulu hingga sekarang dan seterusnya…..
moral dari cerita ini ialah, jika benci seseorang, jangan terus dikutuk.

Lestari berkata...

Blog Juga

aku sokong ko. sikit2 sudah lah korang.

Tanpa Nama berkata...

pada pandangan aku, biarlah budak ni.kawan arwah,brader afdlin pun kate biar je.rase2 kalau arwah hidup lagi,ape die buat?aku rase die mesti senyum ngan gelak je dan cakap rafiqin ni budak lagi.mungkin arwah sanggup gi jumpe budak ni nak mintak maaf kalau ade die buat salah.memang aku tak kenal arwah secara direct tapi orang yang betul2 kenal arwah..fikirlah.kalau la die meninggal, kite kutuk die lagi,kan same macam ape die buat?ape beza kite ngan die?same jugak.buat dosa kutuk orang meninggal..yang aku pelek,takde tindakan di ambil.bukan pasal hina arwah,tapi pasal al-Fuck(nauzubillah) tu.boleh mengaku malaikat pulak tu.terang2 hina agama.hari tu kes nak guna nama Allah swt ngan rasul melayu,bising tak sudah.yang ni terang2 hina agama,senyap pulak.kata tak buat keje marah."ala...die budak lagi"..tengkorak hang..die form 2 dah.ketiak pun dah berbulu dah.aku time form 2 pun dah boleh pikir.kalau darjah 2 nak kata camtu takpe la.memang budak pun.sebab buat bodo macam ni la budak2 makin rosak.seks bebas,buang anak macam2 lagi la.sedeh aku tengok.fikirlah masyarakat..nilah petanda dunia akhir zaman.sama2lah kita bertaubat sebelum matahari terbit sebelah barat.

Tanpa Nama berkata...

aku x rasa dia ornng sabah. sebab dia kata dia agama kadazan. kadazan tu bangsa, bukan agama. mmg x berpengetahuan....

lady first berkata...

ye ye jer die tu owg kdzan...cm xcye jee..harap2 bdk2 ni smpat bertaubah...sblm ajal mnjmput beliau...kpde anta yg mengomen...harap bersabar...setan tengah bergumbira disaat kamu mmbara pasal crita ini..harap bersabar...Allah s.W.t maha Adil...kite tgk la...ape yg berlaku nnti..ok

Tanpa Nama berkata...

budak ni mmg SIAL.... x kira la ko ni agama apa pun. bkn ko x tau semua agama kena hormat.tpi perangai ko ni betul2 SIAL.... dpt kat aku, mesti lunyai aku kerjakan.....

Related Posts with Thumbnails