VVIP DENAI CINTA

15 Oktober 2009

MAWI DAN SITI - TOLONG KE TEPI - ANAK MUDA DAH BOSAN


DARI RAKYAT UNTUK RAKYAT

Ini sebuah album yang merakamkan bunyi, suara, gendang, bangsi, puisi, lagu dan nada perjuangan rakyat. Sepuluh buah lagu dalam Album ini dilahirkan dari pengalaman seniman yang bertempur sebaris dalam angkatan rakyat. Album ini diisi dengan bunyi akta zalim ISA - suara YB yang korup - dan laungan untuk bersama berani turun ke jalan raya. Juga dipuisikan kembali pembunuhan Memali. Semua lagu-lagu digubah , dimusik dan dinyanyikan oleh Meor Yusof Aziddin. Hanya sebuah lagu tentang pejuang kemerdekaan : Shamsiah Fakeh yang dimerdu dan dilunakkan oleh gadis cun : Mlle Mei Chen.

Lirik lirik ditulis oleh perbagai bentuk jenis manusia dari Rahmat Haron, Amin Iskandar, Amir Hamzah, Pyanhabib, Isham Rais, Abdullah Jones dan Ubilepeh. Susuk yang dipanggil Meor ini bukan orang baru dalam dunia seni. Di zaman gempaq reformasi dahulu - ramai penyanyi genre bodek telah kecut telo - tetapi anak muda si Meor ini telah mara ke hadapan dengan gitarnya untuk mendendang dan menyemarakan api reformasi di jalan-jalan.
Justeru album Dari rakyat Untuk Rakyat ini telah mengeluarkan fatwa untuk mengharamkan lagu-lagu bergenre bodek, lagu merewang-merewang atau lagu jantan bodoh menangis ditinggal kekaseh.

Album ini adalah dalam tradisi Paris Commune 1971 – dimana para pejuang – para communard - setelah hangat bertempur akan berehat dengan suara nyanyian, gesekan biola dan tiupan bangsi para revolusineer untuk bangun bersemangat kembali agar dapat bertemur di keesokan hari. Kalau Internationale lahirkan oleh Eugène Pottier di Paris Commune pada June 1871 – maka Dari Rakyat Untuk Rakyat ini dilahirkan dari pertempuran reformasi semenjak
tahun 1998.

Anak muda yang mengakui dirinya anak muda wajib memiliki album ini. Hanya anak anak muda yang telah dituakan tidak perlu mencium atau mendengar dendang-dendang dari album ini.Para revolusineer yang ingin mengubah dunia album ini adalah teman bersantai. Untuk para reformis album ini adalah tanda setia terhadap perjuangan. Untuk mereka yang berani
mengakui diri sebagai susuk berseni maka album ini adalah passport dan kad pengenalan diri.


SEMUA DI JEMPUT UNTUK MERAYAKAN PELANCARAN ALBUM INI:
DIJEMPUT DATANG BERSANTAI
DAN BEREVOLUSI


Album ini akan dilancarkan di:
DEWAN MAJLIS PERBANDARAN AMPANG JAYA
Dari Jam 8.00 malam hingga 12.00 malam


Pada : 17hb Oktober 2009 [Sabtu]
Bersamaan Hari Revolusi Bolshevik
Bersamaan Hari Kepulangan Cahaya Kebaikan Dewa Rama

ACARA:
- tayangan video Al-Fatihah Memali
- nyanyain amin iskandar/nik jidin /kumpulan di palang
- puisi rahmat haron/ pak janggut samad said
- tukar tiub akan berada di sana untuk komedi


artikel ini dicedok tanpa rasa malu dari blog
TUKAR TIUB

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails