VVIP DENAI CINTA

17 September 2009

WANITA LEBIH RAMAI DI NERAKA : hindari tabiat ini!!!

Sebagai peringatan untuk para wanita dipaparkan suatu peristiwa di suatu Aidilfitri, seorang wakil telah dilantik dari kaum wanita untuk bertemu dengan Rasulullah SAW untuk meminta baginda SAW memberi ucapan khusus untuk kaum wanita. Baginda bersetuju dan menyuruh mereka berkumpul di Baabun Nisaa'. Setelah kaum wanita berkumpul, Bilal pergi memanggil Rasulullah SAW. Baginda pun pergi ke sana, dan memberi salam dan memberi tazkirah seperti berikut :


“Assalamu'alaikum, wahai kumpulan / kaum wanita. Wahai kaum wanita, aku lihat kamu ini lebih banyak di neraka.” Seorang wanita lalu bangun bertanya, “Apakah yang menyebabkan yang demikian? Adakah sebab kami ini kufur?” Rasulullah SAW menjawab, “Tidak. Bukan begitu. Tetapi ada 2 TABIAT KAMU YANG TIDAK ELOK yang boleh menjerumuskan kamu ke dalam neraka” :


1. KAMU BANYAK MENGUTUK / MENYUMPAH

2. KAMU KUFURKAN KEBAIKAN SUAMI.


Kemudian baginda SAW mengingatkan supaya :

1. BANYAK BERISTIGHFAR

2. BANYAK BERSEDEKAH.KETERANGAN:

Yang dimaksudkan dengan mengutuk / menyumpah ialah seperti contoh di bawah:


CONTOH 1

Katakan kita lama menunggu bas. Tetapi bas masih tak kunjung tiba, akibat geram dan marah kita mungkin berkata, “Driver bas ni dah mampus agaknya.” Perkataan mampus itu termasuk dalam erti kata menyumpah. Lisan wanita memang terlalu cepat menyumpah. Kadang-kadang pakaian, perkakas rumah, hatta suami pun kena sumpah.


CONTOH 2

Tengah memasak gas habis. Kita mungkin berkata “Celaka punya gas. Masa ni jugak nak habis.” Yang dimaksudkan kufur di sini bukan kufur I'tiqad tetapi bererti tidak mengiktiraf Kebaikan di sini bermaksud tanggungjawab yang telah ditunaikan oleh suami.


Berkaitan dengan hal ini, Rasulullah SAW bersabda, “Tidakkah pernah engkau jumpa, seorang isteri, jika seumur hidup engkau, engkau berbuat baik kepadanya, tetapi di suatu ketika, disebabkan dia tidak mendapat sesuatu yang dia kehendaki, maka dia akan berkata, AWAK NI, SAYA TAK NAMPAK SATU PUN KEBAIKAN AWAK.” (Terjemahan langsung dari bahasa Arab)


Dalam masyarakat kita kata-kata di atas mungkin boleh dikaitkan dengan perkataan seperti berikut: “SELAMA HIDUP DENGAN AWAK, APA YANG SAYA DAPAT??? TAK GUNA SESEN PUN...”


Rasulullah SAW sambung lagi, Mana-mana isteri yang berkata, “AWAK NI, SAYA TAK NAMPAK SATU PUN KEBAIKAN AWAK,” maka akan gugur pahala-pahala amalannya. Saranan Rasulullah SAW yang seterusnya ialah menyuruh kaum wanita BANYAK BERISTIGHFAR dan BERSEDEKAH, kerana ia dapat menyelamatkan kita dari 2 perkara yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka seperti yang disebutkan tadi.


FADHILAT BERISTIGHFAR :


a. Sabda Rasulullah SAW : “SIAPA YANG MELAZIMKAN AMALAN ISTIGHFAR 70 KALI SEHARI, DIA TIDAK AKAN DITULIS SEBAGAI ORANG YANG PELUPA (NYANYUK).”


Sebelum nyanyuk di hari tua, amalkan sejak muda-muda lagi. Rasulullah SAW menganjurkan kita beristighfar 70 atau 100 kali sehari. Baginda sendiri melakukannya lebih dari 100 kali sehari. Adalah diingatkan untuk mencapai target ini, eloklah kita menjadualkan amalan zikir ini dalam amalan-amalan harian kita.


b. Sabda Rasulullah SAW : “Siapa yang melazimkan amalan istighfar, akan dikeluarkan Allah dari sifat ham dan hazan. Sifat ham bererti GELISAH yang tidak menentu yang sering melanda kaum wanita. Sifat hazan bererti BERDUKACITA.”


c. Istighfar juga memurahkan rezeki. Jangan dianggap rezeki itu hanya dalam bentuk wang ringgit atau harta benda. Tetapi ia juga termasuk kesihatan, umur, kasih sayang dan anak-anak.

SEDEKAH tidak semestinya dalam bentuk wang ringgit. Sedekah juga termasuk:


1. Tuturkata / percakapan yang baik.

Yang paling utama ialah terhadap keluarga sendiri. Ertinya tidak menyakitkan hati. Inilah rahsianya bagaimana hendak menambat hati suami. Diriwayatkan, Saidatina Khadijah ra, isteri Rasulullah SAW yang pertama, tidak pernah menyinggung hati Rasulullah walau sedikit pun. Sepanjang hayat baginda SAW, hati baginda dipenuhi dengan Khadijah, sehingga sering menyebut nama beliau. Kadangkala hingga menimbulkan perasaan cemburu di kalangan isteri-isteri baginda.


Diriwayatkan juga, Jibril as setiap kali selepas memberi wahyu kepada Rasulullah sebelum meminta diri, selalu mengirim salam kepada Khadijah. Suatu hari Rasulullah SAW telah kepada Jibril as, dan jawab Jibril, “Khadijahlah satu-satunya perempuan yang Allah SWT berkenan tuturkatanya.”


2. Memberi salam.


3. Memaniskan wajah. Juga terutamanya kepada ahli keluarga. Rasulullah SAW pernah bersabda, “Kamu senyum sahaja pun sudah menjadi sedekah.” Terdapat juga suatu syair Arab yang berbunyi : “Nak buat baik, sangatlah mudah, maniskan wajah, lembutkan lidah.”


Maka setelah diberi peringatan oleh Rasulullah SAW marilah kita bertafakur dan memuhasabah diri kita. Sekiranya terdapat sifat-sifat buruk yang boleh menjerumuskan kita ke dalam api neraka, maka eloklah kita mengubah sikap kita dari sekarang.


Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud : “Apabila matinya seorang anak Adam, maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara iaitu SEDEKAH JARIAHNYA, ILMU YANG MEMBERI MANFAAT KEPADA ORANG LAIN DAN ANAK SOLEH YANG MENDOAKAN UNTUKNYA.” (Hadith Sahih : Riwayat Muslim)

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails