VVIP DENAI CINTA

24 Disember 2009

SEDANGKAN HAIWAN MENYAYANGI ANAKNYA



ANAK PERMATA - (RAIHAN) - Anak adalah anugerahNYA. Anugerah amat bernilai. Lalu adakah dia disayangi. Adakah kita mendidiknya. Anak adalah PERMATA, permata yang tiada tandingan. Kitalah yang menghargainya, kitalah yang menyayanginya. Bila sudah hilang rasa kasih sayang, anak yang tak berdosa dibuang tanpa belas kasihan. Entahkan hidup entahkan mati, itulah nasib si anak kecil. Ingatlah kita bila hari tua, anaklah penyambung hidup kita. Anaklah harapan kita DI SANA, hari di waktu kita tidak berdaya. Tidakkah sedikit rasa bersalah, tidakkah sedikit rasa berdosa. Namun hatinya sudah lelah, hatinya sudah menjadi buta. Akhirnya anak menjadi korban...

22 Disember 2009

SETIA SEORANG LELAKI

Pagi itu klinik sangat sibuk. Sekitar jam 9:30pagi, seorang lelaki berusia 70-an datang untuk membuka jahitan pada luka di ibu jari tangannya. Aku menyiapkan peralatan dan memintanya menunggu, sebab semua doktor masih sibuk, mungkin dia akan dirawat setidak-tidaknya 1 jam lagi.

Sewaktu menunggu, lelaki tua itu nampak gelisah, sebentar-sebentar melihat jam tangannya. Aku merasa kasihan. Jadi walaupun sedang sibuk aku cuba untuk memeriksa lukanya, dan nampaknya cukup baik dan kering, tinggal membuka jahitan dan memasang balutan baru. Pekerjaan yang tidak terlalu sukar, sehingga atas persetujuan doktor, aku putuskan untuk melakukannya sendiri.

24 November 2009

Filem : 2020

FILEM BARU, YANG MUNGKIN DAPAT MENGATASI KUTIPAN BOX-OFFICE FILEM 2012!!! SIAPA PENGARAH DAN PELAKONNYA? NANTIKAN KEMUNCULANNYA DI PAWAGAM BERHAMPIRAN ANDA!!! (itupun kalo muncul ar...)

HUKUMAN BUNUH KEPADA PEROGOL

Gambar yang menunjukkan perogol dihukum BUNUH dengan 11 das tembakan ini dipercayai dilaksanakan di Yemen. Hukuman dilakukan di kawasan terbuka, di hadapan khalayak ramai. Lelaki ini telah merogol kanak-kanak berusia 8 tahun. Mungkin kes-kes rogol di Malaysia dapat disifarkan seandainya hukuman sebegini dijalankan!!!






19 November 2009

RENUNGKANLAH SEDALAM-DALAMNYA

TIDAK!!! Jodoh tiada kaitan dengan keturunan. Hanya belum sampai masanya. Ia bagai menanti jambatan untuk ke seberang. Kalau panjang jambatannya jauhlah perjalanan kita. Ada orang jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. Usia 26 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. Dan usia 35 tahun belum apa-apa kalau sepanjang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. Nyatakanlah perasaan dan keinginan anda itu dalam doa-doa pabila sembahyang. ALLAH MAHA MENDENGAR.

INGATAN UNTUK DIRIKU DAN DIRIMU JUA


Hari ini terasa hendak bermuhasabah diri. Muhasabah diri ini amat penting supaya kita tidak terlalu leka dan lalai semasa sibuk dan seronok menjalani kehidupan seharian atas muka bumi ini. Kadang-kadang kita terasa leka. Kadang-kadang kita terasa lalai. Namun begitu, kita tidak boleh selalu leka dan lalai. Cuma lupa sedikit. Jadi di sini ada sedikit INGATAN dan TAZKIRAH untuk tatapan kita semua. Mungkin ramai yang sudah mengetahui perkara ini tetapi TAZKIRAH tetap menjadi manfaat kepada kita semua.


Kubur setiap hari menyeru manusia sebanyak lima (5) kali :

1. Aku rumah yang terpencil, maka kamu akan senang dengan selalu membaca Al-Qur'an.
2. Aku rumah yang gelap, maka terangilah aku dengan selalu solat malam.
3. Aku rumah penuh dengan tanah dan debu, bawalah amal soleh yang menjadi hamparan.
4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.
5. Aku rumah pertanyaan Malaikat Munkar dan Nakir, maka banyakkanlah bacaan "Laa ilaaha Illallah, Muhammadaur Rasulullah", supaya kamu dapat jawapan kepadanya.


Lima (5) jenis racun & lima (5) penawarnya :

  • Dunia itu racun, zuhud itu ubatnya
  • Harta itu racun, zakat itu ubatnya
  • Perkataan yang sia-sia itu racun, zikir itu ubatnya
  • Seluruh umur itu racun, taat itu ubatnya
  • Seluruh tahun itu racun, Ramadhan itu ubatnya

Renung-renunglah...
Fikir-fikirlah...
Zikir-zikirlah...
HIDUP mesti diteruskan...
MATI tetap PASTI!!!



disalin tampal dari blog sahabat : IBNUHASAN

17 November 2009

Ambillah Pekerja Terbaik, Tapi Jangan Percayakan Mereka - Donald Trump

PUTRAJAYA, 17 Nov : "Ambillah pekerja terbaik, tapi jangan percayakan sangat mereka, manakala anda pula, jalankan tugas anda," demikian nasihat raja hartanah dan hos program realiti terkenal, Donald Trump kepada peserta Sidang Kemuncak Pembabitan Belia 2009 (YES 2009) di sini Selasa. Bercakap melalui sidang video secara langsung dari pejabat beliau di Trump Tower, New York, ke Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, Trump berkata untuk menjadi usahawan yang hebat, seseorang itu perlu bekerja keras kerana "yang bulat tak akan datang bergolek dan yang pipih tak akan datang melayang" dengan sendiri.

"Untuk menjamin kejayaan, setiap individu perlu menguasai bidang yang diceburinya, melebihi orang lain. Beberapa atlet terkemuka pernah datang untuk meminta nasihat dari saya. Mereka sudah berada di penghujung kerjaya masing-masing, tapi tidak memiliki wang kerana pengurus mereka mencuri wang mereka atau melaburnya dalam perniagaan yang tidak tepat.

"Saya katakan kepada mereka, 'pergilah dan kuasai betul-betul bidang anda, ambillah orang yang baik untuk bekerja dengan anda, tapi jangan sekali-kali percayakan mereka," katanya. Sering terjadi, kata Trump, individu yang memiliki pakej yang baik "otak yang bergeliga dan penuh bersemangat" tapi oleh kerana tidak memiliki peralatan baik yang sepatutnya dimiliki pekerja yang baik, dan strategi, dia akan mengalah kepada cabaran.

"Ini satu kelemahan besar kerana pengecut tidak akan berjaya. Anda perlu ingat bahawa biar apa pun terjadi, anda tidak boleh mengaku kalah. Ketika saya hendak memulakan The Apprentice, saya diberitahu bahawa siri televisyen seperti itu tidak akan mendapat sambutan pada waktu puncak di Amerika. Tapi, ia telah menjadi program nombor satu dan disiarkan di banyak negara.

"Apabila program itu mencapai kejayaan, ejen saya meminta komisyennya dan saya suruhnya berambus dengan berkata "Jim, awak diberhentikan kerja. Kita tak boleh mengaku kalah. Saya tak mengaku kalah apabila ejen saya memberitahu demikian kepada saya dan program itu kemudiannya berjaya kerana saya tumpukan segala kesungguhan saya terhadapnya."

Trump berkata beliau bukannya "Maharaja Midas yang mampu menukar semua benda menjadi emas hanya dengan menyentuhnya. Jadi, disiplin, fokus dan keyakinan diri merupakan faktor yang sangat penting dalam setiap tindakan yang diambil. "Tumpukan fokus anda, ini sangat penting. Apabila pasaran ranap, ramai juga kawan saya yang terjejas akibatnya. Malah, sesetengah mereka menjadi muflis, tapi saya tak begitu. Saya berusaha lebih keras daripada sebelumnya dan saya betul-betul fokus."

"Bagaimanapun, kemampuan anda untuk terus fokus akan sia-sia sahaja jika tidak diiringi dengan sikap berdisiplin. Tetapi, perkara paling penting ialah kemampuan anda untuk bekerja dalam keadaan tertekan."

Beliau juga berkata sesetengah manusia yang paling hebat dan gembira di dunia ini sebenarnya tidak memiliki sebarang empayar, tapi bekerja untuk manusia yang hebat. "Sesetengah orang tidak dilahirkan bersama bakat untuk menjadi usahawan yang hebat, tetapi ini bukannya halangan untuk berjaya dalam hidup," kata beliau.

Trump, yang menduduki tangga ke-368 dalam senarai bilionair Dunia Forbes pada 2008 dengan kekayaan bernilai AS$3 bilion, juga mengejutkan peserta YES 2009 dengan nasihatnya secara berterus terang. "Ada satu perkara yang sering saya katakan, tapi orang tidak begitu menyukainya. Kalau orang hentam awak, awak hentamnya balik dan jangan sekali-kali biarkan dia terlepas dengan begitu saja. Kehidupan ini memang penuh dengan kejahatan," katanya yang disambut dengan tepukan bergemuruh daripada hadirin.

Semasa sesi soal jawab, Trump yang terkenal sebagai pembuat keputusan yang tegas dan kadangkala dianggap kejam, berkata beliau akan hanya memberi peluang kedua kepada seseorang jika kesilapan yang dilakukannya itu bukan disengajakan dan orang berkenaan sanggup mengaku kesilapannya serta bekerja keras bagi menebusnya.

"Saya percaya kita boleh beri peluang kedua kepada seseorang dengan beberapa syarat, tapi bukan kepada seseorang yang menipu kita. Di dunia ini, hakikatnya ialah manusia tidak akan banyak berubah. Kalau dia tidak setia kepada anda sekarang, dia juga tidak akan setia pada masa akan datang," katanya. BERNAMA

HATI LELAKI 40-an :-D

SEKADAR RENUNGAN BERSAMA, TERUTAMANYA UNTUK LELAKI BERUSIA YANG BERHAJAT BERISTERI BARU YANG JAUH LEBIH MUDA DARI USIANYA!!! Hayati kisah ini...

Aku sebagai lelaki rasa tercabar apabila isteri aku sering mewar-warkan bahawa umur aku dah melewati 40 tahun. Life starts at 40. "Kalau abang rasa nak pasang lagi satu, saya izinkan", kata isteriku.

Bila berangan tentang nak kahwin lain ni memanglah seronok. Tersengih- sengih ajelah aku at that time. Dunia ni dah terbalik gamaknya, kawan-kawan aku siap pegi Siam sana nak menikah lagi satu, ni bini aku siap suruh pasang sorang lagi...?!!! Tak tahulah kalau isteri aku tu main reverse psikologi dengan aku. Tapi lepas aku berfikir panjang, rasa-rasanya tak naklah.

WHY??? KENAPA AKU TAK NAK???!!! Bila mengenangkan umur aku yang dah 40an. Let's say kalau aku kahwin dengan anak dara, katakan umur 22 tahun. Memanglah seronok beb!!!

TAPI..... Tentang makan minum, pakaian, kemas rumah dan kegemaran aku, rasanya aku tentu asyik teringatkan my first wife. Tak perlu nak ajar, aku suka makan apa, camne cara nak masaknya, baju aku kena gosok cam gini, kalau aku bangun tidur aku suka kalau my wife dah siapkan segala-galanyalah. Tak perlu aku bagitau, dia dah tahu apa aku suka. Cerita apa aku suka kat TV, teh atau kopi manis macammana, hobi apa, sukan kegemaran... semua dia dah tahu. Tak perlu start balik macam zaman umur 20-an dulu.

Rasa-rasa dapat ke isteri muda aku suruh buat cenggitu, tentu dia banyak ragam. Yelah dia muda, aku kan dah tua. Mesti dia kata aku ni mengada-ngada. Sure aku yang kena manjakan dia lebih, sebab dia muda. Silap haribulan, takut lari lak, kan... Isteri muda ni bukan macam yang dah bersama dengan kita sejak muda. Kalau kita rasa isteri tua banyak belanja, isteri yang muda PASTI LAGI TERUK.

Eh!!! budak 20-an zaman sekarang, dengan handbag berjenama (nak yang ORI plak tu), dengan nak tudung kain Ekin, tudung Maiza, dan henpon blackberry, itu tak termasuk kereta, paling kokak pun mesti nak Honda atau Toyota. Perempuan muda sekarang mana nak naik Proton atau Perodua. Kalau aku tak bagi barang-barang tu, dia tak nak bagi 'barang' dia lak malam-malam, tak ke terseksa jiwa-raga.

Sedangkan dengan isteri tua, awal-awal kahwin naik motorsikal kapcai pun sanggup, berpanas berhujan, dukung anak kita dicelah motor tu. Ahh... terkenang juga zaman 'miskin' dulu tu. Rumah dengan bini tua dulu pun setakat flat 3 bilik. Tidur atas tilam nipis, dapur pun kecik, perkakas pun tak banyak.

Oh!!! untuk isteri muda, terpaksa aku buat OVERTIME (OT) untuk bayar rumah teres dua tingkat tu, nak bayar peti ais Samsung, dan TV Sony skrin nipismu itu... Dah umur 40-an ni, darah tinggi lak aku ni kena buat OT setiap hari... Hari minggu pun kena cari duit... Nak tengok bola pun tak dapat.

Lebih haru lagi, tentu anak-anak aku akan memberontak sakan. Yelah sekarang ni kan ke banyak kes bapak kahwin lain anak-anak lebih tertekan. Ramai jadi liar, hisap dadah, jadi mat rempit dan bohsia. Sebab tension bapak kahwin baru. Takut mereka menjauhkan diri dari aku, malah akan membenci pula.

Masyarakat kita ni memandang serong pada keluarga yang bapak mereka kahwin lebih dari satu. Kalau aku ada anak dengan isteri baru, tentu kecik sangat anak tu di masa aku dah tua. Kat rumah isteri muda tengah hiruk-pikuk dengan anak-anak kecil (kan dah ada experience dengan isteri pertama bagaimana kelam kabutnya dia menguruskan anak-anak), sedangkan di rumah isteri tua, anak-anak dah besar, boleh tolong mak dan sedang seronok bergurau senda bersama ibunya membincangkan topik-topik terkini dan juga kehidupan mereka. Duduk rumah bini muda, aku yang tua-tua ni lak kena salin pampers dan mandikan baby. Hahahahahaha... Kalau tak buat, takut isteri muda merajuk pulak. Daahhhh tak dapat malam nanti...!!!

Tak boleh jadik nih. Banyak benda yang kena repeat. Mula-mula kawin tentu seronok. Paling lama setahun dua keseronokan tu. Bila dah ada anak, tanggungjawab baru bermula semula sebagaimana dengan isteri pertama dulu-dulu. Tapi masa ni kita dah tak larat nak basuh berak anak, nak pegi shopping beli baju anak-anak, nak dukung anak-anak. Lecehlah nak kena teman isteri muda buat semua tu. Silap haribulan orang dok tegur : "tengah pilih baju cucu ke pakcik..." Eiiii tak sangguuup aku...!!! Paling takut, orang ingat isteri muda tu anak aku!!! Lagi haru-biru!!!

Balik rumah mertua pula, teringatkan masa akad nikah dulu, beria-ria kita nak kan anak dia, lepas tu kita kawin lagi satu. Tentu muka nih tak tau nak letak kat mana. Orang tua tak kan nak straight to the point tanya itu ini. Kalau dia nak bercakap tentang tu cukup dengan jelingan dan kerlingan mata, buat kita dah tak senang duduk.

Tak kan raya asyik balik umah mak mertua baru aje. Apatah lagi kalau aku ni umur nak sama dengan mak-bapak mertua baru aku tu... Hisshhh!!! banyak lah lagi. Bagi korang yang suka berbincang pasal benda yang indah indah kawin dua nih silakanlah. Tapi bagi aku selagi hayat dikandung badan, selagi tu lah aku tak nak tambah. Tak nak lah mendabik dada. Cakap besar.

Tapi sekadar menurutkan nafsu dan benda dalam seluar tu rasanya tak pernah kurang pun layanan isteri pertama terhadap aku. Keluarga ni, kita bina keluarga bahagia yang di depan mata, bukannya yang di dalam kepala, bukannya di dalam 'seluar dalam' je.

Hadapi hari esok yang tentu dengan keluarga yang banyak mengharungi susah senang dari mula. Pengorbanan isteri (walaupun kadang kala dia pernah merungut, salah kita juga, cuai dan mengabaikannya). Apapun semuanya bermula dengan kita. Insaflah.

Kalau nak ikut nabi, rasa-rasanya solat subuh pun kita terlepas kalau isteri tu tak kejutkan. Bukan nak kata solat Subuh, kekadang waktu lain pun terlambat atau terlepas. Baca Quran pun sekali-sekala, baca Yassin pun hanya bila ada orang meninggal. Ikut sunnah Nabi apa nama tu.

Tak payah lah yang lain2. Kang ada yang nangis bila disebutkan. Cukuplah. Apa sangatlah kita nih. Macam nabi konon. ye ke? Bab kawin aje nih cam nabi. Bab menegakkan benda dalam 'seluar dalam' je nak ikut sunnah. Cuba bab menegakkan agama Islam, masih lagi terkial2. Fikir2kanlah ya... Wallahua'lam.

KAEDAH DAN ADAB BERDOA

  • Hendaklah dalam keadaan suci dari hadas kecil dan besar selain memakai pakaian bersih serta tempat berdoa yang selesa.
  • Mengadap kiblat dan berdoalah dengan khusyuk, tawaduk selain merendah diri kepada Allah.
  • Doa dimulakan dengan membaca al-Fatihah atau memuji Allah sekurang-kurangnya, “Alhamdulillahirabbilalamin” diikuti dengan membaca selawat atas nabi.
  • Angkat tangan hingga kelihatan kedua-dua ketiak di samping perut anak jari mengadap ke atas.
  • Selepas selesai berdoa, sapukan kedua-dua tangan ke muka.
  • Berdoa perlulah dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan memperkenankan doa kita itu. Jangan sekali-kali berdoa dalam keadaan hati lara dan lalai atau kurang yakin kemahuannya.

    Rasulullah bersabda, maksudnya: "Berdoalah kamu kepada Allah dalam keadaan penuh yakin Dia akan memperkenankan doa kamu. Dan, ketahuilah sesungguhnya Allah tidak akan memperkenankan doa daripada hati yang lalai atau keluh kesah." (Riwayat At-Tarmizi).
  • Setiap orang Islam hendaklah banyak berdoa kepada Allah ketika dalam keadaan senang atau mudah supaya Allah akan memperkenankan doanya dalam keadaan susah.
  • Berdoa dengan suara yang perlahan dan merendah diri selain mengakui segala kesalahan serta dosa-dosa yang pernah dilakukan.

    Firmah Allah yang bermaksud: Berdoalah kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan (Surah al-Araaf ayat 55).
  • Sebaik-baik doa ialah dengan kata-kata yang mudah dan ringkas serta mempunyai pengertian yang luas, contohnya:

    "Ya Tuhan kami! Kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka."
  • Untuk memohon sesuatu hajat, ulangi perkara itu sekurang-kurangnya tiga kali.
  • Jangan sekali-kali berdoa untuk meminta sesuatu keburukan atau kejahatan, perpecahan dalam masyarakat atau keluarga. Ingat, apabila berdoa jangan meminta sesuatu yang mustahil.
  • Jangan mudah merajuk apabila doanya tidak dikabulkan Allah. Sebaliknya hendaklah bersabar dan terus berdoa selain berserah diri kepada Allah.
  • Sebelum mengakhiri dengan ucapan Amin, setiap doa perlu ditutup dengan selawat ke atas Nabi s.a.w selain puji-pujian kepada Allah.

disalin tampal dari myMetro



VINEFIRE PAY PER CLICK!!! : USD25 SEHARI, HANYA LUANGKAN MASA 5 MINIT!!!

"Anda boleh membuktikan apa yang saya nyatakan ini setelah membaca dengan detail penjelasan saya di sini. Kerana saya telah melakukan perkara seperti yang saya tulis di sini dan mendapat $25 setiap hari dalam waktu kurang dari 5 minit!!!"


Caranya adalah seperti ini :

  • LANGKAH PERTAMA : Klik kanan 'open link new tab' banner ini,
  • (hanya memerlukan alamat email saja, jangan lebih dari 1 akaun, kerana ia melanggar terms of service dari Vinefire)

  • LANGKAH KEDUA : Klik kanan, 'open link in new tab' (lakukan ini untuk setiap link di halaman tersebut) senang, kan?
  • Setiap link yang anda klik kanan, lalu open link in new tab akan menghasilkan $0.23 untuk anda. jika dalam 1 halaman ada 30 link, anda kira-kira akan menghasilkan $6.9 pada halaman tersebut.
  • Setelah anda klik semua link yang ada, refresh browser anda (tekan F5 untuk Mozilla Firefox)
  • Lakukan terus sampai mencapai $25! (had maksimum per harinya untuk sekarang ini hanya $25)
  • Lakukan perkara ini setiap hari, maka setiap bulan anda akan mendapatkan 30 x $25 = $750 x RM3.80 (Lebih kurang RM2850.00) LUMAYAN???!!! TAK SAMPAI 5 MINIT KITA KLIK KE LAMAN2 WEB TERSEBUT!!!

    CARA PEMBAYARAN

    Vinefire
    masih beta, oleh itu, ia belum melakukan pembayaran kepada ahlinya. Vinefire akan melakukan pembayaran dengan paypal. Saranan saya, sementara ini kumpulkan saja sebanyak mungkin DOLLAR yang mampu dikumpul. Tiba masanya apabila Vinefire melakukan pembayaran kepada ahlinya, maka kita akan menikmati hasil kerja kita selama ini.

    Ini adalah keterangan rasmi dari VINEFIRE :

    • The goal of Vinefire is to be acquired by a larger company. All earnings will accumulate in user accounts until we arrange and complete such a sale. All earnings will be paid from the proceeds of said acquisition.
    • Some active Vinefire members may receive a partial or full payment from their earnings balance before Vinefire is acquired.
    • PayPal is the preferred option to send payouts to Vinefire members. If PayPal doesn't conduct business in the country where you reside, or if you are unable to receive PayPal payments to the email address we have on record, we will contact you at said email address and request a physical address where we may send payment.

    Ada kegunaan lain dari Vinefire? Ya! Vinefire juga berguna untuk promosi link anda secara PERCUMA dan dilihat oleh ramai orang. Namun perlu diingat : Jangan melakukan spam, nanti akaun anda diterminate oleh Vinefire.
    Related Posts with Thumbnails